zdravý životný štýl

Liečba výživou

Po svojich potulkách Afrikou som sa stretla v džungli Nigérie s kmeňom, ktorého mnohí členovia boli viac ako 100 roční, plní energie, so zachovalým chrupom bez výraznych známok degenerácie, aké vidíme u starých ľudí v tzv, “civilizovaných” krajinách. Za celých 7 rokov som tam nestretla “Alzheimera”, “Parkinsonika”, nevidela som prestárlych na invalidných vozíkoch v plienkach (nie preto, že tam vozíky asi neexistujú, kde by ich v džungli asi nabrali – ale preto, že tam takých ľudi nebolo.!) A hlavne som v
džungli nenašla obéznych!!! Je pravdou, že tam pôsobí Darwinova prirodzená selekcia s vysokou prenatálnou, novorodeneckou a kojeneckou úmrtnosťou a prežijú tak iba najsilnejšie jedince, ale za tých 7 rokov usilovného pozorovania som prišla k názoru, že k vysokovekosti v tejto oblasti zrejme prispieva aj potrava, ktorá je z 90 % vegetariánska. Skladá sa zo strukovín, kasavy, ryže, yamu, kokosu, orechov, ovocia, “zeleniny”, ktorá rastie voľne v prírode a ktorú si nakosia kosáčikmi, ktora je bez postrekov a nie je geneticky modifikovaná. Majú vysoký denný príjem cibule, chili papriky, paradajok, omáčky z dyňových semien, ktorá pôsobí ako purgatívum na červy. Matky svoje ratolesti poctivo koja do 2 rokov a po odstavení už ani mlieko ani syry nepríjimajú a nastupuje strava dospelých. Namiesto sladkostí a “dobrôt” zo supermarketov (plných stabilizátorov, farbív, umelých sladidiel a umelých arom ) táto ‘chudobina” konzumuje “iba” ananásy, pomaranče, mango, avocádo, papáyu, kokosy, orechy, cashu atd ( plne fytofarbív – (prírodných!), vitamínov, enzýmov a minerálov). Coca-cola s povestným aspartamom, ktorý ničí organizmus, tam tiež chýba. Domorodci žijú uprostred prírody v utuženej komunite bez stresov a podľa porekadla – “čo ťa nezničí, to ťa posilní” – tí čo prežijú pliagu infekcií a malárie v skorom detskom veku, prežívajú do vysokého veku v úctihodnej forme. Nie je zvláštnosťou nájsť statného osemdesiatnika s mladou 17 ročnou ženou – v poradí možno siedmou – s kŕdľom malých detí…( Populácia v hlavnom meste Lagose, ktorá si osvojila európsku a americkú kuchyňu, dospela k deteriorácii zdravia a začali sa u nej rýchlo prejavovať známky degeneratívnych ochoreni, typických pre populáciu západných krajín.)

Vek im ťažko zistíte podľa počtu vrások na tvári. Ja som ho vypočítavala podľa počtu generácií. Pri ochoreniach sa domorodci obracajú na lokálnych šamanov, ktorí im namiesto umelo vyrobených práškov z laboratórií namiešajú koktaily vývarov a čajov z lokálnych rastlín. Všetky tieto skúsenosti ma dohnali k tomu, že som začala skúmať vplyv potravy na zdravie a stav organizmu. Najviac ma ovplyvnili čínski budhisticki akupunkturisti a indicki jogíni – prísni vegáni – ktorí ma aj inšpirovali dať sa tiež na túto
formu existencie. Jedna z hlavných teórií starnutia – “ Oxidácia a voľné radikály” – uvádza ,že starnutie je výsledkom nahromadenia poškodených buniek, spôsobené voľnými radikálmi a oxidáciou. Jednoducho povedané – naše duševné a telesné schopnosti sú pochované pod odpadkami metabolických procesov, spôsobených oxidáciou a voľnými radikálmi. Nahromadený odpad – metabolické rezíduá – sú odstraňované z tela obličkami, pečeňou, pľúcami, kožou. Najčastejšími rezíduami sú tukové depozity, cholesterol, proteínové fragmenty, hlieny, kalcifikácie, kyselina močova, kyselina mliečna, tzv. pigmenty stárnutia a iné. Ak jeme viac, ako spotrebujeme, zvyšky sa menia na tuk a cholesterol a ukladajú sa do zásoby pre pripadne budúce potreby… Uskladnia sa tiež v artériách a orgánoch a vedú k arterioskleróze, kardiovaskulárnym ochoreniam, štukovateniu pečene atď. Vysokoproteínová strava zanesie lymfatický systém, zakyslí organizmus a vedie k poruchám funkčným, neskôr organickým, ktoré začnú byť chronickými a stávajú sa z nich dedičné genetické vady. Vedú tiež k vzniku a rastu nádorov. Oxydáciou tukov vznikajú lipofuscin, ceroid a amyloid – ukladajúci sa v orgánoch a neurónoch, prispievajúci k mentálnej deteriorácii.

Človek si kope hrob vidličkou a nožom." Hippocrates

Najproblematickejšou potravou je :

– laktóza, kazeín a tuky v mliečnej strave – spôsobujú alergie (= ekzémy, astmy), deficienciu zinku (= nízka imunita) a železa (=anémia), zanesenie hlienom (= časté respiračné infekcie, sinusitidy, otitidy, zaťaženie lymfatického aparátu = leukémia, katarakty, )..

Nie je pravdou, že deti potrebujú k rastu mlieko !

Nikde v živočíšnej ríši zvieratá po odstavení mlieko nepijú!!! Aj najväčšie zvieratá – ako slon, kôň, žirafa… kalcium získavajú z trávy a inej rastlinnej potravy. Vedecké experimenty dokázali, že mláďatá kráv, kŕmených počas gravidity mliekom, mali v krvi nízku hladinu zinku a nízku imunitu, ktorú dedili od nich ešte 4 generácie! Vysoká incidencia osteoporózy v západných krajinách sa tiež pripisuje nízkej absorbcii kalcia z mliečnej potravy. Mlieko nielenže neobsahuje železo, ale znižuje jeho absorbciu z čreva, čo vedie k anémiám,
– glutén z múky – spôsobuje alergie a zapaly čreva ( = malabsorbcia, m. Crohn, autoimúnne ochorenia
– rafinovaný cukor – spôsobuje diabetes, deficienciu chrómu, reaktívnu hypoglykémiu,
– mäso, tuky – nasýtené tuky ( ateroskleróza, rakovina, choroby pečene ). Mäsožravci majú nielen silné enzýmy, ale jedia mäso
surové, ktoré obsahuje katepsin, ktorý pomáha pri metabolizme a chýba vo varenom mäse.
– živočíšne bielkoviny – metabolizujú sa za vzniku močoviny a amoniaku, ktoré zakyslujú vnútorné prostredie a vedú k degenerácii
organizmu a vzniku nádorov.
– chemikálie – nitráty, nitrity ( v mäsových výrobkoch), sulfity ( v mrazemých potravinách ), umelé sladidlá – aspartam (sposobujúci
nádory mozgu, metabolické a neurologické komplikácie, epilepsiu) ,
– hliník – silný neurotoxín ( senilná demencia, Alzheimer, Parkinson , zníženie pamäti, laterálna skleróza )

Vrátim sa k mlieku:

Každý druh mlieka, či je to ľudské, slonie, kravské, psie, slúži na rast a stavbu tela mláďat a toto sa odlišuje u všetkých druhov cicavcov. Ludske mlieko je kvalitativne odlisne od zvieracieho a unikatne svojim zlozenim.My nepotrebujeme masivnu konstrukciu kostry a svalov ako napr,tazne zvierata ( ich mlieko obsahuje 4x viac proteinov, 5-7x viac mineralov a 6-10x menej esencialnych mastnych kyselin). Ludsky novorodenec potrebuje material na vyvoj mozgu,nervov a miechy- Alfa linoleic acid, ktory sa v kravskom mlieku nenachadza, zato sa nachadza v materskom.

Žiaden cicavec nepije mlieko po odstavení a žiadne zviera v prírode nepije mlieko iného druhu zvierat!

Štúdie ukazujú, že 2/3 alergií je asymptomatických do 10. roku života. Veľa detí má alergiu na mlieko bez toho, aby rodičia o tom vedeli. Reakcie – ako výtok z nosa, piskľavý kašeľ, zápaly stredného ucha, koprivky, žalúdočné ťažkosti, kŕče, hnačky, neprospievanie atď. môžu byť často omylom stanovené ako chybná diagnóza. Ak sa odstráni mlieko zo stravy, symptómy vymiznú.

Časté požívanie mlieka a mliečnych výrobkov 3 x zvýši risk rakoviny prostaty a 6,5 x risk rakoviny prsníka. Mlieko zvyšuje IGF-1 a podporuje rast nádorov. Nadmiera vápnika znižuje aktivitu vitamínu D, čo posilní rast malígnych buniek. Keď som deťom so začiatočným štadiom typu -1 DM vysadila zo stravy mlieko, DM sa zastavil vo vývoji!!!! Ženy, ktoré pravidelne pijú mlieko a jedia syry majú 2x vyšší risk zlomeniny krčka. Mlieko vlastne spôsobuje osteoporózu zvýšením straty vápnika z tela močom. Američania majú najvyšší výskyt osteoporózou vyvolaných zlomenín krčka stehennej kosti na svete napriek tomu že konzumujú 3x viac mlieka a syrov ako ich ázijskí a africkí priatelia. Afričania, ktorí mlieko nepijú a ich príjem vápnika je v limite do 200 g denne, majú najmenší výskyt osteoporózy. Faktom ostáva, že strata kostného tkaniva pri osteoporóze nie je pre nedostatok vápnika, ale ako bolo štúdiami dokázané – pre jeho nadmernú rezorbciu z kostí a exkréciu z tela. Až 1/3 vápnika absorbovaného z mlieka a 2/3 zo syrov sa strácajú močom!!! Najväčším vinníkom je nadmerný príjem bielkovín. Pri liečbe osteoporózy neindikujem zvýšenie príjmu vápnika do tela ale zníženie príjmu zivocisnych proteínov. Naopak – vysoký obsah draslíka z ovocia a zeleniny znižuje straty vápnika.

Takže aká je najlepšia potrava pre kosti ?

VEGETARIÁNSKA!

– Tá je neporaziteľná pre dobrú absorbciu vápnika pri jeho súčasných znížených stratách. Superstar pre zdravé kosti je vitamín K z tmavozelenej listovej zeleniny (potrebných je 100 g denne) Pacienti s vysokým cholesterolom môžu zvrátiť poškodenia tkanív nasýtenými tukmi a znížiť počet infarktu myokardu až o 70 %. Telo absorbuje viac vápnika z brokolice ako z mlieka. Najviac vápnika obsahuje mak, strukoviny, lieskovce, mandle, sója, ovos, zemiaky, sezam ( tahina).

Vyhnite sa sýteným vodám, zbavujú telo vápnika !!!

Už po mnoho stáročí bola strava pokladaná za liek ale i jed súčasne. Starí Gréci odstraňovali zo stravy chorých najprv bielkoviny ako najťažšie stráviteľné. Aby sa do tela nevylučovali toxíny starostlivo si premývali čreva klystýrmi. Napriek tomu, že v našej klasickej medicíne je stále dominantná farmakoterapia a chirurgia, v posledných desaťročiach sa množia dôkazy, že substancie v zelenine a ovocí majú liečivé účinky a pôsobia tiež preventívne na mnohé ochorenia. Zvlášť fytolátky pôsobia priaznivo na imunitný systém. Najdôležitejšími z nich sú – beta-karotén, kyselina listová, niacin, vitamín C, vitamín E, kalcium, selén, kapsicin, lykopen, kyselina elagová, fenoly, indoly a ďalšie. Preto má byť strava bohatá na surovú zeleninu a ovocie, strukoviny a celozrnný chlieb, orechy, semená, ktoré robia naše vnútorné prostredie zásaditým. Milióny rokov
sa naši predkovia živili semenami, ovocím a rastlinnou potravou.

Jesť sa má striedmo. Arabské príslovie hovorí:

 

“Naplň žalúdok len do 1/3 jedlom. Druhú 1/3 nechaj pre vodu a ďalšiu 1/3 pre vzduch”.

Náš organizmus je systém citlivý na jedlo. Odbúravať toxické produkty metabolizmu je preň namáhavé. Detoxikovať dokáže len určitú dobu. Postupne sa organizmus unaví – zdekompenzuje a nastáva degenerácia tkanív a celého organizmu. Hlavnú úlohu pri metabolizme a detoxikácii zastáva najväčšia žľaza v tele – pečeň, ktorá má viac ako 100 funkcií, a tak je pre telo jedným z najdôležitejších orgánov. Preto sa musíme snažiť o jej regeneráciu a pravidelnú očistu.

Každé ráno vypite na hladný žalúdok pohár vlažnej vody s citrónom.

Vylúčte z potravy živočíšne tuky a bielkoviny, ako aj sladkosti a jedlá z bielej múky, marmelády, konzervované potraviny plné ťažkých kovov, nápoje s umelými sladidlami, chemikálie. Tie ju zaťažujú a prispievajú k jej degenerácii. Kávu a alkohol odporúčam striedmo. Preorientujte sa na stravu vegetariánsku, založenú na strukovinách, semenách, orechoch, surovej zelenine a čerstvom ovocí. Nedajte sa strhnúť vlnou rôznych odtučňovacích kúr, hlavne sa vyhnite nebezpečnej Atkinsovej diéte! Raz týždenne detoxikujte – varenou ryžou s mrkvou, veľa pite – vodu, fenyklový čaj. Pravidelne si nechajte pod zrakom skúseného lekára zregenerovať pečeň prírodnými prípravkami a výťažkami z rastlín. 

Človek nebol stvorený pre život v kvetináči…. Doprajte telu veľa pohybu!